Sunday, August 22, 2010

..Training Memasak..

..hari ni dah 12 Ramadan..maknanya dah 12 hari berpuasa..
..bila calculate dgn calculator, maknanya ada dalam 18 hari lagi nak jumpa husband..hmm..since husband pagi2 lagi dah sound suruh training memasak, so...most probably aktiviti sy hari ni mestilah mencari recipes best tuk training..training..and training..so nnti on 7th Sept, bila dah smpi miri, xdalah baru nak terkebil2 nak masak apa kan..hehe..


..so..Mr Husband!..nnti bila isteri abg ni masak, jgn byk komen tau!..makan jer..penat ni..18 hari sebelum dah start training..."anyway, kita dah ada buku recipe"..*wink!..hehe..

 first dish nanti rasanya nak masak butter prawn kot..kalau campur cheese mesti lg sedap..
..nyum..nyum..


***

Saturday, August 21, 2010

..Happy Birthday Mama..

..it's such a wonderful Saturday..
..21st August 2010..
..Happy Birthday Mama..

This I dedicate to you, Mama..
(By Joanna Fuchs)

"Mama, your birthday means so much to me;
To have you in my life another year,
The time I spent enfolded in your love,
Each day, each moment with you is so dear.
I cherish the very special bond we have.
You lift my spirit in so many ways.
I celebrate your life; I honor you,
And send to you my love and care and praise"
 
..I Love U So Much Mama..
Terima kasih for being such a good and wonderful mother to us..
The way you teach us, the way you raise us up..
the way you show us everything..
..WONDERFUL..
..You WILL Always Be Our Beautiful Mama.. 


..Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki Mama oleh Allah SWT..Amin..
..Happy Birthday for AYAH too..(2nd August 2010)..
..Happy Birthday to my HUSBAND too..(6th August 2010)..
 ..am spreading my love to all of you..

***
..

Friday, August 20, 2010

.My Skeptical Review..

..it's friday again..how time passes by..dah mid august dah kan..for these past few days, ramai betul yang bertanya "pregnant ke?"....now and then i understood, agaknya mmg mcm ni kot once dah married..mmg akan jadi soalan yg wajib..but to tell the truth, saya suka dgn soalan tu..dengan harapan soalan2 tu akan diiringi dgn doa sekali..Amin...hehe..cute jer those q then mix up dgn those feelings tukang nak jawab soalan cepumas..hehe..

For some unexplainable reasons, almost one week and a half, saya mula rasa sakit2 belakang, fatigue..and i did mun..mun..for few times..seksa..apalagi tengah puasa..makan tuk berbuka jer, then lepas tu throw up..mmg kalau ikutkan cycle dah smpi..tp..rasanya ni first time ever rasa mcm ni..pelik sgt rasa badan..dah terdetik dah dalam hati 'pregnant ker?"..tp xnak buat conclusion lg..coz perasaan takut 'ada penyakit' lain tu lebih dari segala2nya..even husband pun da naik risau coz everytime he called, mesti sy not in the good mood nak sembang due to nausea's feelings and etc..and from day to day, he insists me to seek a doctor..tapi biasalah , sy bukan penggemar klinik yang tegar..malas nak g..klu gov clinic-->lama..kalau swasta--->RM30-40 sure terbang tuk consultation fee jer..alamatnya mmg x pegi klinik..

..until semlm..after 5 days lewat dari cycle sepatutnya then dgn condition yang 'tak berapa baik' then dengan husband yang nak jugak sy buat check-up..at last i did ask chesu to buy me HCG test kat guardian..and da siap pesan awal2 beli yang paling murah..sbb mmg sebelum ni da byk spent tuk beli benda 1 ni..hiks..(and she bought me 1 which costs me RM15.00..mahal!!!)..ahaks..and..tuan-tuan/puan-puan..
...............................................result dia..............................................
.....negative......
belum ada rezeki lagi..hehe..;)..
and we're still in TTC la kan..nak suruh honeymoon lagi ni..hehe..

so tu lah citernyer..then pagi td me pun baru tersedar ada msg dr sister in-law rupanya semlm..nanti sy cuba lagi yer kak!!..hehe..*wink!..

jgn tertipu..pic ni amik dari internet jer..ahaks..

hmm..i believe alat ni mmg da jadi 'teman tetap tp sometimes tak mesra' for those yang dah kahwin..

bestkan technology skrg..dah siap ada yg digital..and i even found one yang siap boleh bgtau u dah pregnant for how many weeks..canggih..tp mahal..x berbaloi kalau nak test tuk sekali jer..

...brrrr..brrrr..brrrr...perut dah mula memulas..just like yesterday and the rest of the day before..i guess this may happen due to x makan kot..gastrik ker??? aishhh...jgn mun..mun lg..see ya later then..

***


Wednesday, August 18, 2010

..Needs For Raya..

..psss..kita postpone dulu entry pasal wedding yer..sbb xda mood lagi nak tulis, lagipun dah basi rasanya..;)..kira-kira 15 minit yang lepas, saya baru jer menjejakkan kaki kat ofis balik..keluar dgn puan zakiyyah tadi..at first ingat nak pegi bank jer, tapi bila menatap jam, tengok2 dah pukul 12, kitorang singgah butik ariani kejap..tiba2 terdetik.."Tudung..need for raya!!"..dan tiba2 teringat balik conversation with OH semlm..
me : "..abg..esok kita nak beli tudung boleh kan (terus bagi ayat penyata) .."
OH : "..ermm..tudung tuk raya?..ok!..(nasib baik abg x byk tanya)
me : "..okiessssss..kita guna duit abg bg ek!.

 yippeee..yippeee..i got u!

..dan dengan itu, as of husband dah bg green light, me sempatlah mencuba dan mencuba few tudungs yang ada..tp kali ni byk plak berkenan dkat color pink!..JATUH CINTA abis!..in the end, me sempatlah grabbed 2 tudung..1 is in red and satu lagi shocking pink!..bbbbrrrr...nasib kena dengan baju raya..hehe..i loike!..

kata org tua2, dlm kita membeli barang kita, org lain jgn lupa..on the way balik td..ternampak stall serunding sri gombak..Alhamdulillah.."abg, kita belikan serunding daging dgn ikan bilis tuk abg.."..yummy..at last ada serunding nak pos kat husband tuk sahur..susah betul nak cari yang fresh kat sini..200gms for RM12..ok lah kan..but still considered as mahal kan klu compare dgn serunding kelantan..kalau x silap 1kg for RM45 masa puasa tahun lepas..syukur sangat..tuk ayah n mama, bapa dgn mak, me dah belikan kuih raya berbekas2..confirm lepas byr habis duit gaji..hehe..

 serunding daging dengan ikan bilis tuk abg..hmm..ister mithali..InsyaAllah..hehe..

..as for today, tulah pekerjaan paling ketara saya buat..SHOPPING FOR RAYA!!..grrr..baru dapat call dr OH tadi..oppss...terkezut dgn soalan hubby tanya.."..dah check pregnancy test ke belum?.."..grrrr..LUPA beli!..haiyaa.. (..me dah 3 hari lewat dr cycle biasa..)..doa2kan rezeki ada yer....see ya in the next entry..

Tuesday, August 17, 2010

..The New Me..

..Alhamdulillah..masuk hari ni dah 7 hari kita berpuasa..harap2 tahun ni saya dapat puasa penuh..hari2 memanjatkan doa..dan hari ni juga dah genap 73 hari saya bergelar isteri..walaupun kami PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh) tapi syukur sangat..kehidupan saya dah hampir lengkap..betullah orang yang dah berpengalaman cakap, bila dah berkahwin ni hidup lainlah sgt..especially tuk org perempuan..tanggungjawab dah banyak pada suami..(dalam erti kata lain ayah dgn mama pun dah jarang call skrg..hehe..husband jer yang call tiap2 hari..pagi..petang..malam)..

..tahun ni tahun pertama sy berpuasa dan akan beraya sebagai isteri..harap2 dpatlah sesuaikan diri..masa 2nd reception kat rumah husband dulu, Alhamdulillah..dapatlah get along sikit2, eventhough rasa segan2 tu ada..still kena belajar to adapt dengan suasana baru..:)..

..apart of it..
..sebenarnya nak cakap, penatnyer 'renovate' blog ni..bertungkus-lumus buat dari pagi td..hehe..-->maknanya kat ofis tadi tak buat keja pun..buat-buat rajin, tapi rajin blogging je..hehe..rasanya, ni 1st entry dari saya kot lepas saya kahwin..so untuk kali ni memang sgt ketandusan idea..actually saja-saja nak tulis sebab nak menampakkan dir i telah meng'update' blog tercinta after sekian lama x update..ahaks..oklah..bulan ni bulan Ramadan..rasanya waktu Isyak pun dah masuk ni..Kewajipan saya yang satu ni seakan-akan dah memangggil-manggil saya..jadi rasanya baiklah saya menunaikan kewajipan saya yang satu ni dulu..entry yang akan datang InsyaAllah saya akan update stories on my wedding hari tu..nak story betapa hectic nyer hari2 bahagia dan super kepenatan tu..tapi..yer ke update??..da 3 bulan daaa..btw, saya sajikan dulu dgn pic ni yer..yang memang xda lam tatapan facebook (pasni ni ada lah tu)..

tersangatlah 'kiut-miut' pic kacuk amik ni..grrrr...
..see ya..